Square of Silence, The Enlargement of Gubbio Cemetery

CompanyStudio Andrea Dragoni
Lead DesignerAndrea Dragoni
Design Team
PrizeSilver in Architectural Design / Cultural Architecture

The enlargement of the Gubbio cemetery is the result of studies of a new model of public building. The plan is in an urban structure consisting of linear stereometric blocks arranged in such a way as to reflect the rural layouts that characterize the surrounding landscape and the near medioeval city of Gubbio. This concept of urban settlement is emphasized by the inclusion of large square enclosures designed to be open spaces that provide the structure with spatial rhythm. These spaces were inspired by James Turrell’s Skyspaces and are designed to be enjoyable public areas, independently from the cemetery, offering an opportunity to pause and reflect. These are cubic“squares of silence” having open ceilings that evoke windows open to the sky. The sky thus framed opens the mind to the reign of the invisible, allowing sight and thought to abandon Mother Earth’s gravity and acquire a more aerial and spiritual dimension. At the same time, opening to the sky, it re- interprets Leon Battista Alberti’s window, a window that is like a threshold, imagined by the great Renaissance architect as the only architectural artifice able to “instil the peacefulness” evoked by the celestial void that, descending from above, takes us back to the imperturbable state of the soul without which overcoming the adversities of life is impossible. The atmosphere of these “Squares of silence” is made more suggestive by a series of permanent site-specific artistic installations that capture the changing effects of light and shadow from dawn to dusk. These installations were created by two important Italian artists :Sauro Cardinali and Nicola Renzi, with whom collaboration began during the initial stage of the project. This contribution, strongly linked with architecture, helps to define a new space for silence and meditation within the city.