Bagh Jannat

CompanyBracket Design Studio
Lead Designershervin
Design TeamShadi Mohammadi, Mehdi Holakoue Bahar Sa'adatfard
PrizeGold in Architectural Design / Small Architecture

Bagh-Janat alley on Abbasabad district is one of the oldest wealthy neighborh one of the oldest wealthy neighborhoods in Isfahan. Nowadays it is really hard to trace the old big green gardens and palaces there as all of them have disappeared as all of them have disappeared and turned into modern apartments during the past 50 years of modernization only producin of modernization only producing a mixture of heterogeneous buildings with different styles, heights, and densiti styles, heights, and densities. Among these dense buildings, it is hard to find a single housing or a small lot to housing or a small lot to develop and Bagh-Janat is one of the few. This three-level building complies with the height limit of 7 meters and appears one story h and appears one story high above the ground. The mass of the building is shaped according to the design codes, regulations and constraints, in orde constraints, in order to provide desirable light and privacy. The setback on the upper stair -as a response to regu a response to regulations - defines the entrance on the g entrance on the ground floor and enhances the continuity of the building façade in the alley. The building receives proper daylight from northern and western voids and also from the setb from the setback on the second floor. The path in the northern and southern part of the site of the site is connected visually by making a gap betwee gap between the building and its west wall. Moreover, such an opening provides light for interior spaces while the windows in the façade provides air conditioning on the second second floor as well as an extension of inner view and light on the ground floor. Located at the turning point of the alley, the the site was likely to lose privacy due to the adjacent buildings. The dominance of their view to the inner spaces and the need for creating an introverted place for the client necessitates its semi-transparent façade.