The Infinity Centre, Penleigh and Essendon Grammar (PEGS) Senior School

CompanyMcBride Charles Ryan
Lead DesignerMcBride Charles Ryan
Design TeamRob McBride – Director Debbie Lyn Ryan - Owner Drew Williamson - Senior Associate Andrew Hayne – Project Architect Qianyi Lim Peter Ryan Stephan Bekhor Anthony Parker Amelia Borg Natasha Maben Benedikt Josef Alan Ting Luke Waldron Jacqui Robbins Daniel Griffin Seung Hyuk Choi Angela Woda
PrizeGold in Architectural Design / Educational Buildings

The Infinity Centre, the new campus for Penleigh and Essendon Grammar School senior students, is derived from the initial idea that the library is central to the school. The building reflects the ethos of the school in delivering spaces for heightened educational outcomes with an image that strongly reflects its identity. At a practical level, the Infinity Centre provides all the structured areas required of such a facility: arts, sciences, mathematics, languages, a library, a formal lecture theatre, administration and staff facilities. Beyond this, the building is developed as an abstraction of the infinity symbol; an emblem that appears on the school’s logo. The symbol represents the school’s approach to continued learning, as well as the interconnectedness of activities within its organisation. Importantly, the key quality of the symbol is its connectivity; a recognisable topology that allows its meaning to withstand formal deformation. At the centre of the infinity plan, where all the wings cross over, is the library: it is itself an infinite resource, a place to which one continually arrives and returns. Concepts of fluidity and connectivity are evident in the building’s exterior form. Clad in gloss-black-and-silver-banded brickwork, the Infinity Centre rises like a medieval walled city. Sweeping ‘gateways’ maintain the continuity of this form and provide access into the school’s sheltered inner courtyards; one for formal and the other for informal gathering. The consistency of this external architectural treatment is in direct contrast to the richly expressive variety of internal spaces. Internal materials and colours provide the discipline-precincts with identity and diversity within the continuous form of the building. The coexistence of these contrasts is emblematic of the school’s pedagogical approach. With the Infinity Centre, PEGS has a tangible manifestation of their unique identity in which structure and individuality work in concert and optimism is the product.