Oasis: Silicon Valley Technology Center

CompanyForm4 Architecture
Lead DesignerJohn Marx, Design Principal, Form4 Architecture
Design TeamJohn Marx, Design Principal Form4 Architecture Robert Giannini, Principal in Charge Form4 Architecture
PrizeBronze in Architectural Design / Commercial Architecure

Oasis was conceived as an iconic beacon for innovation and design, majestic and intimate at the same time. With a suspended tropical garden in the midst of futuristic building systems, the large expanse of glass, and a multi-level enclosure, match aspirations to leave a meaningful imprint for better in the world. Purposefully totemic, Oasis’ imagery is conceived as a piece of technology itself. Sited on a tight urban parcel in Santa Clara, California, facing the Great America theme park, this 300,000 square- foot project signals the inevitable shift in higher density and transit-oriented developments surfacing in Silicon Valley. Intended as a prototype of tomorrow's workplace, this 13 stories building supported by a transparent podium includes a sequence of retail experiences activating at the street level. As the ground curls into a canopy, a spacious public cafe at the end captures the pedestrian flow. A tongue of pushed and pulled earth is pierced strategically to filter light into the parking garage below. On the 9th floor, there is a special place: the Big Sky Garden. People, an open-air café, and a grand environment give life to this 3-story urban retreat. This aspirational grand window casts visual magnetism for miles. This is the place you want to be, the ultimate treat in this journey of architectural seduction, the aspiration of its occupants to inhabit its rewarding preciousness. The Big Sky Garden is embedded in the platonic completeness of the elevated massing, yet set apart as an experience both within the building and in its relation to the object's surroundings.