Nakahouse

Lead DesignerXTEN Architecture
Design TeamMonika Haefelfinger, Scott Utterstrom
PrizeBronze in Architectural Design / Residential Architecture

Nakahouse is an abstract remodel of a 1960's hillside home located on a West facing ridge in the Hollywood Hills, just below the Hollywood sign. To the South and West are views of the Beachwood Canyon; to the East is a protected natural ravine, with a view of Griffith Park Observatory in the distance. The existing home was built as a series of interconnected terraced spaces on the downslope property. Due to geotechnical, zoning and budget constraints the foundations and building footprint were maintained in the current design. The interior was completely reconfigured however, and the exterior was opened up to the hillside views and the natural beauty of the surroundings. A large terrace was added to link the kitchen/ dining area with the living room, with a steel stair leading to a rooftop sundeck. Terraces were also added to the bedroom wing and the upper master bedroom suite to extend the interior spaces through floor to ceiling glass sliding panels that disappear into adjacent walls when open. The exterior walls are finished in a smooth black venetian plaster, designed to render the building as a singular sculptural object set within the lush natural setting. A series of abstract indoor-outdoor spaces with framed views to nature are rendered in white surfaces of various materials and finishes; lacquered cabinetry, epoxy resin floors and decks and painted metal. The contrast between the interior and exterior of the house is intentional and total. While the exterior is perceived as a specific finite and irregular object in the landscape the opposite occurs inside the building. Once inside the multitude of white surfaces blend the rooms together, extending one’s sense of space and creating a heightened, abstract atmosphere from which to experience the varied forms of the hillside landscape.