Studio Dental

CompanyMontalba Architects, Inc.
Lead DesignerMontalba Architects, Inc.
Design TeamDavid D. Montalba, FAIA, SIA
PrizeGold in Architectural Design / Healthcare Architecture

With only 230 interior square feet, the design team’s primary challenge was to create the illusion of a more spacious interior, while packing the required program for a fully operational dental studio into the trailer footprint, including a sterilization room, waiting area, and two operatories. Strategically placed mirrored strips in the corner reveals visually expand the space and reflect natural light. The material palette reinforces the office’s identity, with natural wood millwork, bright white surfaces throughout, and a custom perforation pattern that suggests a dense tree canopy. Rather than opening the side panels to potentially unattractive exterior environments, each operatory gestures to the sky, with 11- foot-plus ceilings and translucent solid surfacing sculpted skylights above the patient chairs, which deliver abundant diffused natural light, and also house TV monitors. The sterilization room is hidden behind millwork panels that wrap around to form the patient waiting bench with integrated tablet for patient forms and magazines. A centralized, double-sided millwork panel houses equipment for both operatories, while also concealing the sound system and HVAC unit. The 26-foot-long trailer’s exterior features reflective detailing that brings the same custom perforation pattern to the exterior panels, at once a memory of the original utilitarian trailer function, layered with the new use through the clients’ branding and imagery.