Bibliothèque Du Boisé

CompanyLemay
Lead DesignerEric Pelletier, architect, conceptual director
Design TeamClaude Jean, architect, project manager Jean Marcil, architect, managing director Pierre Labonté, architect Amélie Turgeon, architect Annie Martineau, architect Denis Clermont, architect Bao Nguyen, landscape architect
PrizeBronze in Architectural Design / Cultural Architecture

Envisioned as a 21st-century library, the Bibliothèque du Boisé, located in Montréal, Canada, is a cutting-edge cultural, technological and creative hub. Integrating numerous functions, the library embraces revolutionary changes in information management and pedagogical technologies. The idea behind the library's design was to create new connections and experiences that would reinforce its value to the community and contribute to the creation of a new and attractive centre for cultural activities. With its open spaces, the library fosters discussion, exchanges and generates a sense of belonging and community. Implemented between an urban and natural setting, this library establishes a relationship between these two entities and creates an exceptional landmark for the citizens of Saint-Laurent borough. As a true cultural crossroads, this Platinum LEED certified building aims to attract a complex and rich pool of users. This particular library has become a physical, intellectual and technological environment that represents the very best of what modern libraries can be and do. With its book stacks, multi- media collections, computer work stations, meeting and training rooms, teen and youth areas, cafe, exhibition gallery and archival storage, the building has a variety of beautifully lit and welcoming spaces, in keeping with the new role that libraries play as community living rooms. Inside, vibrant colours are used to provide graphical landmarks and facilitate locating and identifying with one’s respective age group. Illuminated coloured niches mark the entry to each section of the library. The furniture is tinted with the colour associated with each given section, sporadically adding a playful aspect to the space. Since its inauguration, the library has won several international awards and has recorded amazing attendance with four times more visitors per day. Project completed in consortium: Cardinal Hardy* / Labonté Marcil / Éric Pelletier* (*Lemay) en consortium.