Nevern Square Apartment

CompanyDaniele Petteno Architecture Workshop
Lead DesignerDaniele Petteno
Design TeamDaniele Petteno
PrizeSilver in Interior Design / Rooms and Zones

Located at the raised ground floor of a late XIX century Edwardian terrace building, the project for the Nevern Square Apartment has been conceived to turn a 69 sqm (and 5 windows only) self-contained flat, unmodernised and very fragmented as result of a poor 1970’s conversion, into a comfortable and fully equipped apartment, plenty of innovations and specifically designed to suit the needs of a young family. The Design concept is based on the contemporary reinterpretation of the British Edwardian 2-rooms layout, with one big room at the front and one at the rear, to both reveal the original rooms proportions and enhance the two beautiful and monumental windows at the front. The layout is generated by the balanced intersection of 2 opposite ‘L’: The White ‘L’, full height (3,80m) which incorporates within partitions a number of useful wardrobes and cupboards, The Black ‘L’, 2,25m high, which is a multiple functions bespoke furniture that includes: Kitchen,Spirits bar,CD/DVD storage, TV furniture, etc... It is the intersection between these two ‘L’ that generates the element that makes this project unique: a wide glazed internal opening, which gives to the front and rear rooms an extraordinary visual depth and continuity, and that can be screened anyway when needed. This opening really works like an additional big window inside the house, allowing to enjoy the natural daylight during the whole day, for a considerable energy saving, and giving the impression that both the Living area and the Master bedroom would double face (front and rear) the external spaces, with a beautiful view on the leafy Nevern Square gardens. The project required 21 weeks of substantial remodelling works, including new structures to support the 17 tons coming from the four storeys above, the entrance door relocation and a concealed full height fire curtain, to allow the opened layout