Hyatt Times Square

CompanySPAN Architecture
Lead DesignerPeter Pelsinski
Design TeamKaren Stonely, Andrea Knox, Margot Dirks, Amanda Waal, Claire Reidy, Aline Trindade, Komal Kehar, Angi Tsang, Elizabeth Oder
PrizeGold in Interior Design / Hospitality

For an international hotel such as the Hyatt, we had to think about a sense of place and how to create local identity. There is a conceptual dichotomy that co-exists between the desired serene respite of the hotel spaces in the densest and most vibrant technological array of this urban fabric. Architectural components embody natural references in re-imagined forms, and extract its intrinsic organic, sometimes fractal beauty. Our part in the 54-story hotel in Times Square included the design of the lobby, private dining rooms, conference areas, spa and gym facility, 487 rooms, including 49 suites and the Sky Lounge with rooftop terrace. LOBBY Creating an oasis-like experience, the lobby is layered with a continuous “wave” of bronze and walnut baguettes that direct guests to reception, concierge, elevators and the hotel restaurant. The wave curls across the ceiling plane out to the exterior entry court strengthening the street connection and overlapping the zones of restaurant, bar, lounge and lobby, encouraging interaction. B54 The lights of Times Square encircle the rooftop Sky Lounge. A zone of mirror polished stainless ceiling panels extend natural light into the space, and a variegated wood ‘trunk’ encompasses the lounge core. The ceiling panels are laser cut with a foliated pattern, creating a metal canopy of leaves at the top of the city, while reflecting the twinkling visage below. SPA The spa has a serene mineral-like quality. It was designed to be like an urban cave with surfaces all clad with marble. Light is diffused through custom drapes, bringing natural light in with the continued layered “wave” idea from the lobby. This will give guests a sense of open space and yet still allows privacy. Neutral colors mixed with bold dark tones helps to divide rooms while horizontal lines on wall panels throughout the spa offers the cave like oasis.