Sl11024

CompanyLorcan O'herlihy Architects
Lead DesignerLorcan O'Herlihy, FAIA
Design Team Lorcan O'Herlihy (Principal), Donnie Schmidt (PD), Abel Garcia (Job Captain), Ian Dickenson, Damian LeMons, Lilit Ustayan, Chris Faulhammer
PrizeGold in Architectural Design / Educational Buildings

Through its materiality and form, LOHA’s design for SL11024, a student housing complex on the border of UCLA’s campus, seamlessly engages its historically sensitive site and challenging hillside topography and creates a new model for urban development that enriches an academic community. By splitting the building into two volumes, LOHA was able to efficiently integrate the structure’s overall massing with the existing landscape, provide wind cross-ventilation to the apartments, and define a clear circulation path through the property. Sited opposite Richard Neutra’s Strathmore Apartments, the building’s volumes shift downward along the street’s natural incline and reach their lowest height directly across from the modernist landmark. Continuing LOHA’s efforts to add green spaces into dense, urban developments, the building incorporates landscaped roof terraces at various levels, creating inviting outdoor areas for students. By stepping back the form, LOHA created access from each floor level to either a roof deck or a courtyard space, providing vital gathering and community- building venues. This continuous terracing of communal space from the street level to the roof results in a powerful urban and architectural gesture that offers a multi- layered connection both within the building and out towards the surrounding community. LOHA’s material choices for the building envelope of solid, perforated, and ribbed white metal panels project the vibrancy embedded within the project’s form, programming, and functions. Cement board painted in eight green-hued layers creates a gradient effect that grounds the building’s base and lightens as the structure meets the sky. The green delineates cuts in the building’s form, indicating voids for circulation and gathering spaces. The cladding system blurs the boundary between the sidewalk and the building mass, creating an animated effect of rippling shadow and light that breaks up the scale of the wall surfaces.