Zucchetti Office Tower

CompanyMvarchitects
Lead DesignerMarco Visconti architects
Design TeamMarco Visconti Marco Palmisano Vanessa Da Costa Ferreira Giulia Tilli
PrizeArchitectural Design / Green architecture

Project Name: Zucchetti Office Tower Project Type: Office Location: Lodi, Italy Date of completion: Under construction Client: Zucchetti The project is proposed as a volumetric whole, intrinsically linked to sustainability and able to offer itself to citizens thanks to is strong symbolic characterization. It has a strong urban relationship with its surroundings due to the creation of a new raised base for public use, containing watery mirrors and greenery. This sculptural element constitutes the base of the tower block and contributes to making of a new landmark representing both zone and townsfolk. The project envisages the re-adaptation of the spaces for a new utilization as offices. From a compositional point of view the project is represented by a huge transparent facade sheathed in an external metallic shielding structure, designed in accordance with the protective requirements dictated by the various situations of exposure to the sun. The sustainability of the project idea is driven by a combined strategy of energy conservation and attention to the well-being of the users. In particular passive solutions have been adopted, such as, high thermal heat insulation, natural ventilation activated by a solar chimney, utilization of renewable energy, solar protection, diffusion of green areas inside and outside the building. The architecture of the complex generates a distinguishable system as a result of a fluid and translucent volume, covered by a surrounding solar protective shield. A light shield characterized by its vibrating profiles: “brainwaves” intended to represent the essence of intellectual activity.