Hanover Page Mill

CompanyForm4 Architecture
Lead DesignerJohn Marx, Design Principal, Form4 Architecture
Design TeamRobert Giannini Principal-in-Charge Form4 Architecture John Marx Design Principal Form4 Architecture Paul Ferro, AIA Principal Form4 Architecture John Castagnoli Devcon Construction Chris Light P.E., LEED AP BD+C Associate Principal Point Energy Innovations Rich Sharp Studio Five Design
PrizeArchitectural Design / Green architecture

Hanover Page Mill Project, located in the Stanford Research Park, sets a new bar for sustainable design. This LEED Platinum and Net Zero Electric building is an energy efficient workplace providing higher occupant comfort standards. The courtyard, leading to the lobby, is a landscaped gathering space that embodies the “working in the garden” theme, which has been the design guidepost for the project. The terrace on the north side of the building is buffered from the street by a rich landscape and provides another, more intimate outdoor “people space” where employees can enjoy their breaks or find an alternative setting to work. Many techniques were used to create this high- performance building. Aluminum and glass sunshades were carefully tuned to shade all glass, thus improving occupant comfort. Each elevation was designed and engineered based on solar aspect to minimize solar heat gain and solar glare on the interior spaces. Horizontal and vertical sunshades were used in multiple compositions to respond to the specific solar orientation of each facade. These techniques, coupled with careful detailing like thermally broken glazing system, continuous stone wool insulation at the rain screen metal panel walls, and continuous spray foam insulation on the backside of the GFRC walls, along with ceiling insulation of the basement garage, significantly lowered the buildings energy demand. With these lower energy demands, the photovoltaics on the roof and carports were sufficient to fully power the building, achieving Net Zero Electric.