Statoil Regional Office

CompanyA-Lab
Lead Designera-lab
Design Team
PrizeArchitectural Design / Commercial Architecure

The new Statoil regional and international offices at Fornebu is result of an open competition won by Norwegian architects a-lab in February 2009, with completion of the building the autumn of 2012. The structure consists of five office lamellas of identical size, stacked on top of each other. Statoil offices represent typical Scandinavian values by emphasizing democratic values and social equality. Both placement and orientation reflects optimized adaptation to its surroundings. Inside, the warm oak interior and cool aluminum reflects the soft northern daylight in different ways, and create a much appreciated contrast in the aspect of accessibility and universal design. Each lamella is 3 stories high, 140 meters long and 23 meters wide. The modules are oriented differently to optimize internal daylight conditions and views towards the fjord landscape. Inside, the modules create a communal atrium, with an “urban plaza” connecting many of the social functions on the ground floor. The design is rooted in the democratic principle of bestowing all users of the building with excellent working conditions that include stunning views and good light conditions. . The office building has a high degree of flexibility to ensure that it can easily be adapted to changing future needs. A specially developed ceiling allows workspaces with separate units as small as 3x3 meters, each with access to power, sprinklers, ventilation and lighting. The characteristic building is highly cost effective and has a calculated energy use of just 103 kWh/m2/yr. This is achieved through several methods, including using heat from the remote centralised heat source, 85% energy recycling and of course a well insulated and airtight skin: The triple-glazed façade panels have an u-value of 0.6 and the air tightness of the construction aids reaching the very low energy consumption figures for the building.