Casa IV

CompanyMesura
Lead DesignerMESURA
PrizeArchitectural Design / Residential Architecture

Live under a new shadow A new space beneath a vaulted ceiling gives life to this home located in Elche, in the surroundings of the town of Matola, with a damp and hot weather and an arid and brilliant landscape. The work realized by MESURA Partners in Architecture does not only meet the order of projecting a big outdoors covered area for events, a new room and a multi-purpose area, it goes further. From a reinterpretation of the traditional way of construction a clear and bold strategy is defined. An unique cover system that breaks the traditional hierarchy among interior and exterior spaces and has the ability to entrust the atmosphere, the light warmth and the comfort of each place to the quality of the ceramic walls, which work as filters, let us say as an interface with the user (as a protective and also texturized coat) and divide and organize the space. Understand the environment The first intention of the Project is to delimit or enclose the outer spaces by means of a new construction that results in a triangulation with the existing house and swimming pool. This is the way to separate physically the lived from the quiet areas, in relation to the weather, sun exposure, the field of vision and the local and rich vegetation. A new shelter under the shadow that reorganizes the space