Sharifi-Ha House

CompanyNextoffice
Lead DesignerAlireza Taghaboni
Design TeamTeam: Alireza Taghaboni, Shahnaz Goharbakhsh, Roohollah Rasouli, Farideh Aghamohammadi, Hamid Mohammadi, Amir Taleshi, Mojtaba Moradi, Negar Rahnamazadeh, Asal Karami, Majid Jahangiri, Masoud Saghi, Hossein Naghavi, Fatemeh S.Tabatabaeian, Iman Jalilvand Mechanical Consultant: Hoofar Esmaeili Electrical Consultant: Mohammad Torkamani Revolving Rooms System: Bumat Company General contractor: Imen Sazeh Fadak Consulting Eng Structural design: Sohrab Falahi Landscape design: Babak Mostofi Sadri, Omid Abbas Fardi Art-in-building projects: Shahla Homayouni, Hamidreza Hakimi
PrizeArchitectural Design / Residential Architecture

Uncertainty and flexibility lie at the heart of the design concept in Sharifi-ha House. The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building volume to become open or closed, obtaining introverted or extroverted character. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios of floor plans. Like many other urban plots, the land for this project had a noticeably narrow façade-width compared with its length. Consequently, our expertise in transforming a two-dimensional façade to a three-dimensional one became indispensable. Here, the openness /closure of the building volume is a reference to traditional Iranian houses, which would dynamically serve as seasonal modes of habitation by offering both a Zemestan- Neshin (winter living room) and Taabestan- Neshin (summer living room) to their residents. In summertime, Sharifi-ha House offers an open /transparent /perforated volume with wide, large terraces. In contrast, during Tehran’s cold, snowy winters the volume closes itself, offering minimal openings in total absence of those wide summer terraces. In this project, the challenges to the concepts of open/closed typology (introverted/extroverted character) led to an exciting spatial transformation of an ever-changing residential building. The project consisted of four major parts; the fixed volume of the structure, the void, and the fixed volume and the mobile volume, respectively. When the turning boxes are closed, the building captures sunlight throughout the space of the central void, which also connects the two fixed volumes by suspended bridges. The applied manufacturing technique for the turning mechanism was in fact a simple one; the same method which is currently employed in turning theatrical scenes, turning the floor of car exhibitions, steel companies and the shipping industry in Iran. The house was titled Sharifi-ha House, in honor of traditional Iranian mansions.