Medical Rehabilitation Complex of SRC

CompanyAnuar Aziz Architect
Lead DesignerSAIFUL ANUAR ABDUL AZIZ
Design TeamSyamsul Arman Yap Abdul Ranni Edwin Muhamad Nizam Mohd Walid Nor Afidah Awang Mokhlis Abdul Rahim
PrizeArchitectural Design / Healthcare Architecture

At SOCSO Rehabilitation Centre (SRC), the patients are required to undergo medical and vocational rehabilitation according to the ‘Return to Work’ objectives to reintroduce the patients back into normal workforce and society. This process is called the ‘Journey to Healing’. The Medical Rehabilitation Complex is the first stage in this journey. It is the most important and largest component in SOCSO Rehabilitation Centre with a floor area of 19,045 square meters. It has two main activities: therapies and non- therapy facilities. The therapies are speech and audio therapy, hydrotherapy, gymnasium, physiotherapy and occupational therapy while the non-therapy facilities are the administrative offices, assessment clinics and emergency, prosthetics, industrial rehab, day care and convalescent wards. The Complex is configured based on the ‘healing hand’ concept where the non-therapy facilities forming the palm; while the five fingers housed all the therapy blocks. To facilitate the link between these activities within the complex and connection to the primary spine of the rehabilitation centre; a transient space the ‘Sanctuary Garden’ is created. It is expressed architecturally by a signature roof derived from the local Malacca Nyonya fan. The ‘Sanctuary Garden’ is the focal point of all the activities. It is busy in the morning when the therapy activities are in full swing; with patients crisscrossing between blocks and buggies bringing in patients from other blocks. It is an indoor garden that provides resting place to the users during daytime and calm oasis at night when the therapy activities stops. Occasionally it becomes indoor games area and during celebrations, a large indoor hall. A vanity wall is developed to create a neutral screen where the patients can disappear into the therapy blocks. Architecturally this creates a consistent wall to hide the variety of size and height of the therapy blocks.