Marriott Marco Island Lobby & Porte Cochere

CompanyEoa Inc.
Lead DesignerMalcolm Berg
Design Team Harris Levy Viviane Savornin Christina Conde Chausey Dickinson Pablo Diaz
PrizeArchitectural Design / Hospitality Architecture

The property, in its inception, was conceived as an “island within an island” – a Balinese inspired, self-referential resort nestled in the vast sandy beaches of Marco Island. Passing years, multiple owners, and changing fashions layered the initial intent, leaving behind a diluted version of the initial concept. We were asked to consolidate thoughts, to distill the property’s essence and define the design direction. To that end, we steered all further design towards the modern Indonesian aesthetic. This property is not meant to be a cartoonish replica of a Balinese establishment, but rather a progressive, welcoming, upscale interpretation of modern Balinese Architecture and Interior Design. To that end, the Porte Cochere was expanded from a simple A-frame, which emulated alpine architecture, to a sweeping, gestural structure. We added curved, natural wood rafters to support the roof’s lateral expansion, allowing air to flow freely through the previously stifling space. Upon entering the lobby, the wood rafters continue rhythmically inwards, the rafter tails becoming the supports for the sculptural pendant light fixtures. The intention was to infuse the space with natural materials, natural expressions, taking our cues from an organic world in harmony with otherwise relentless, linear architecture. The main A-frame rafters are spanned by a hovering, backlit perforated metal pattern. These panels emulate a magnified, desiccated leaf structure. The entire choreography is intended to allow the guest to enter the space and immediately view the spectacular pool and expansive beaches beyond. The lobby is now a moment of reflection, a moment of pause in anticipation of what lies ahead.