Cedar Hill Loop

Lead DesignerJianshi Wu and Yitan Sun
Design Team Jianshi Wu, Yitan Sun
PrizeLandscape Architecture / Public

The objective is to create a multi-usage pavilion in Central Park, New York that is flexible enough to adapt to a wide variety of activities on a moderate scale.With that in mind, we created the Cedar Hill Loop, an underground steel and timber ring structure that follows the existing terrain of the Cedar Hill (an east-facing slope of mideast Central Park used mostly for reading and sunbathing). The loop, powered by four industry standard mast lifts and a circular rail underneath, is able to elevate and rotate itself to reveal spaces that are suitable for a wide variety of activities in different scales. Having nearly 30 feet of height difference, the sloped terrain of Cedar Hill is a perfect spot for the Loop to integrate itself in. The design provides new spaces and possibilities that the park currently lacks, and enriches familiar experiences we love about Central Park.