The Innovation Curve: Technology Park At Stanford Research Park

CompanyForm4 Architecture
Lead DesignerJohn Marx, Design Principal, Form4 Architecture
Design Team John Marx Design Principal, Form4 Architecture Robert Giannini Principal in Charge Form4 Architecture James Tefend Principal/Project Manager Form4 Architecture
PrizeLandscape Architecture / Commercial

Innovation Curve, A 276,000 square feet LEED Platinum campus on the edge of the Stanford Research Park, celebrates Silicon Valley’s innovation process. The mid-level blue horizontal ribbon shading element follows the shape of the classic R&D timeline; from creative spark, though trial and tribulation, to welcome success. The highs and lows of an idea within reach, yet to be perfected and fine-tuned, form the discreet points of a curve, metaphorically bearing anticipation and anxiety. For this scheme, the innovation diagram is generative of the compound’s urban appearance as well as its internal parti. To further activate the space, terraces break down the scale of the building along the inner campus to create places for people to work or meet. In erecting a billboard of the innovation rollercoaster, the community is reminded of the peaks and valley of effervescent thinking characteristic of the process of change. Ever conscious of the importance of sustainability, the envelope shading strategy, conceived in a lyrical way, takes on a form evocative of this entrepreneurial spirit. The clear glass envelope with glass shading fins creates a crystalline form that evokes a sense of lightness and spirit. The normative Silicon Valley Tech campus is closed to the public. The Innovation Curve breaks with this tradition by reaching out to Page Mill road. A broad sweeping entry, drive and pedestrian way welcome the public into a vast inner courtyard garden. In making the innovation diagram the face of the buildings, users and visitors inhabit symbolically a space of and for innovation, for expansive and intense focus. It is at the building's entry point, however, where the spatial experience reaches its apex. The valley of this innovation vessel gives a magnetic material form to the intoxicating excitement of what is yet to come. Tomorrow is already here.