Architectus MLC Studio

CompanyArchitectus
Lead DesignerArchitectus
Design TeamRay Brown Kevin Carrucan Lee Collins Simon Zou
PrizeInterior Design / Workplaces

Architectus has designed a flexible, collaborative and open studio at the Harry Seidler-designed MLC Centre located in Sydney’s CBD. Relocating to the MLC Centre provided Architectus the opportunity to reassess the way they work, strengthen their culture, improve facilities for staff and clients and create a collaborative workspace whilst honouring the structure of the 1970s office tower. To improve Architectus’ understanding of how they work, staff participated in surveys, measuring the time they spend at their desks, the flexibility of their w of their work style and how this relates to activity based working. Determining that the new studio had to support a flexible working style, Architectus identified opportunities to exp to express their culture, openness and commitm commitment to innovation through the studio design. Moving to a traditional office floorplate with with a central core provided its own set of desi design challenges with four distinct zones pre presenting the need to address spatial and social separation and a lack of continuous visual connection across the studio. The fit-out strips back the MLC Centre to its essentials and celebrates the massive concrete structu structure. The raw bones of the building are contrasted with finely finished materials, carefully selected design pieces and touches of restrained colour. Flexible and col collaborative workspace neighbourhoods are formed around th the core and provide a collection of different types of work areas with 100% sit-stand workstations, quiet areas, collaboration and informal meeting spaces. Formal meeting roo rooms are enclosed with curved glass walls and suspended perforated acoustic ceilings. The core itself is wrapped with white-boards, lockers, utility spaces and quiet rooms however the corners are kept free to expose the massive concrete structure. Open plan team team spaces and informal meeting spaces have enhanced opportunities for collaboration and communication and a significant reduction in paper use has been achieved through consciously focusing technology on s supporting screen based work.