Vil

Companydomaen ltd.
Lead Designerdomaen
Design Team axel schmitzberger, chris lowe, jessica schmitzberger, justin tingue, cooper ballantine
PrizeInterior Design / Workplaces

A main architectural feature is a continuous surface sheet forming an articulated ceiling and simultaneously folding around two conference spaces. The digital surface manipulation follows in part pragmatic stipulations but also creates a divided two-material sheet that appears to artificially tear at the seams to allow glimpses into the otherwise enclosed conference rooms. From the beginning, an emphasis was put on creating an interior for multiple uses since as a content and production provider, the client requested a highly flexible space. At the same time it was suggested to establish a contemporary architectural leitmotif that allows distinguishing the studio from common open floor plan warehouse offices. The friction between program and existing space became the main driver of the architectural design. Two new conference spaces, strategically placed in the lower open space portion of the warehouse, inflate a surface, acting as embedded objects in a continuous single skin-surface. This object vs. object dialogue also initiates the shredding of the silhouetting skin in multiple locations engaging some fragments of the rupture to fold back into the programmed spaces offering opportunities for apertures. Private offices are facing the open workspaces that are anchored by the two conference spaces on both ends. A main conference space forms simultaneously the lobby space with an unfolding lounge component. Materially the project retains an organic appearance, dominated by the use of raw plywood sheets. However, the material attitude is purposefully ambiguous allowing the material to perform occasionally as soft corners or as hard edges. The material split follows the linear rupture along the main direction of the space allowing the plywood to enter a formal dialogue with the white drywall. Formal and material components together articulate a visual, graphic narrative throughout the interior build out, enhancing the spatial effect and creating thus an identity for the creative office.