Munwood Lakeside-An Architectural Practice By Architects Who Also Act As The Develope

Lead DesignerIDO
Design TeamSu Yun-Feng, Chen Jun, Zong De-Xin, Li Ge, Deng Chen, Li Chao, Li Yuan-Chu, Chen Gong
PrizeInterior Design / Hospitality

Munwood Lakeside is located beside Erhai lake, Dali, Yunnan Province, China. It is expanded and reconstructed originally on a farm house, which was transformed from 300㎡ to 1000㎡. From the concept to the construction completion, it took more than two years. IDO participated the whole process in the design and construction from site planning, architecture and construction design, indoors (including soft, furniture design and site fabrication field production.) and landscape design to construction site. This project is now open for business. The original building was a two-storey farmhouse. The transition between the new and old houses was designed naturally; It is very direct in the processing of structure and spatial function; and it is continued in the form. In order to integrate the new building into the village, our general strategy is to break up the whole building into parts. We adopt the design element of Stone Wall into the two newly-built buildings. The stone walls, being served as a boundary, make the relationship between the hotel and the surrounding neighbors is not only different, but also connected. The most difficult part of the design is to cross the front road to enjoy the Erhai Lake. The relationship between the building and the road is difficult to deal with. So a half sunken public space was designed to make a link, at the same time, it created a multi-level public space system. We also used a strategy of low technology, it is widely applicable to select the regular structure and construction system under the restriction of cost and local construction conditions. Some of the furniture furnishings are made from local dismantled wooden beam system, reflecting the traces of time and a place-based state.