The Constable'S House

PrizeGold in Architectural Design / Restoration & Renovation
Firm LocationPamplona, Spain
CompanyTabuenca
Lead ArchitectTabuenca & Leache, Arquitectos
Design Team Fernando Tabuenca González Jesús Leache Resano
ClientThe Pamplona Municipality

This was a project to restore an old
sixteenth-century palatial mansion, which was
in ruins and had undergone major renovations
and alterations over time, particularly during
the nineteenth and twentieth centuries.

Through an extensive cleaning and restoration
process, the building´s original appearance
and size resurfaced, exposing the old wood-
paneled ceilings that were hidden behind false
ones throughout all of the rooms.

This architectural intervention was mostly
focused on the central core consisting of the
main courtyard (whose original stone columns
were conserved) and a small backyard.

Without yielding to a contemporary aesthetic,
the intervention sustains the natural
continuity between the old and the new, which
is established through the materials that have
been used: wood, terracotta and lime mortars
and plaster.

It currently houses a cultural centre in
Pamplona´s old quarter, including exhibition
halls for events, meetings, workshops or other
activities, as well as a computer lab and
library and administrative municipal offices.