2021 AWARDS - WINNERS ANNOUNCED!
The sunken living room breaks the topographical monotony, as well as brings the eye level closer to the external ground plane when one is lounging on the sofa. / Ikuya Sasaki

River House

PrizeHonorable Mention in Architectural Design / Residential Architecture - Single Family
Firm LocationTokyo, Japan
Project locationNiseko, Hokkaido, Japan
CompanySAAD - sudo associates, architecture and design
Lead ArchitectTomoyuki Sudo
Design TeamMimi Okuhara

A walk in nature is a sensory encounter of uneven earth, vistas of mountains and trees and the gurgling sounds of water bodies. The River House, proposal of a single-storey house used mainly for summertime activities for the client invites easy step out to nature, abstracts this multi-faceted trajectory into the domestic sphere, enriching the rhythms of daily life and heightening awareness to changes in season, colours of nature and time of day. Situated in the region of Niseko in Hokkaido, Japan, the house segues into its context rather than strictly delineate shelter and land.