2021 AWARDS - WINNERS ANNOUNCED!
Front Elevation/Marty Peters, Marty Peters Photography

Wabansia Residence

PrizeHonorable Mention in Architectural Design / Residential Architecture - Single Family
Firm LocationChicago, United States
Project locationChicago, Illinois
CompanyStudio Dwell Architects
Lead ArchitectMark Peters
Design TeamDavid Pierson

The residence is comprised of a series of stacked metal clad boxes; a public box, a private box and a penthouse green box. The first floor contains full height glass throughout. The second floor cantilevers over providing shade. The penthouse level is reduced to allow for front and back landscaped terraces. Given the sub-standard site, the public floor was opened up with natural light sources throughout. The garage roof was sloped for a direct angle of sunlight into the house with vehicles underneath. The penthouse level provides a calming experience complete with views of the city.