Óbidos Building

PrizeWinner in Architectural Design / Misc. Architecture
Firm LocationLisbon, Portugal
CompanyJorge Mealha Arquitecto Lda
Lead ArchitectJorge Mealha
Design Team Andreia Baptista, Diogo Rosa, Carlos Pau, Filipa Ferreira da Silva, Filipa Collot, Gonçalo Freitas da Silva, Inês Novais
ClientObitec

The resulting design proposal is at the end quite simple. One
inner surface of the plot was partially paved with his limits
suggesting a kind of natural - the result of an erosion process
- borders. Part of this paved area, the “terreiro”, have random
large buttonholes in order to increase soil permeability.
Surrounding this space, two long walls incorporates part of the
programme and sustain surrounding land. At southwest corner,
a new hill is created reusing the land movements needed to
imbed all the ground floor program of the building. On top,
above the created civic space and the (re)created and
extended landscape, a huge but thin voided square, an office
cloister, a frame, floats supported only in six points delimiting
the space and filtering the perspectives inwards and outwards.
At ground floor are located all the support spaces as the main
meeting and multipurpose room, the Fablab, the small
restaurant, some shops and the main technical areas. The
floating cloister absorbs almost all the office units for the
startup companies and a few labs. Both floors present large
areas organised trough a modular structure providing huge
flexibility to be adapted concerning the needs.