Extension of the CTLES

PrizeWinner in Architectural Design / Cultural Architecture
Firm Location, France
CompanyANTONINI DARMON architects and RMDM architects
Lead ArchitectANTONINI DARMON architects
Design TeamLaetitia ANTONINI & Tom DARMON Anthony ROUBAUD, Sibylle DARDE, Daliana VASILACHE
ClientEpaurif

Extension of an existing building designed by
Dominique Perrault, this project is intended
to archive documents from the libraries of
universities and research centers in the Paris
region, as well as from the French National
Library.
The CTLES designed by Perrault imposes a
strong identity on the site. The logic of the
layout and the architectural style constitute
a harmonious and appropriate whole; the
building’s sequences and the creation of the
internal road give the site its structure.
Maintaining the consistency and integrity of
the existing building, our addition represents
a natural extension, but detached to avoid
distorting the original structure. To ensure
proper conservation of the archives, the easy
flow of documents and ease for the user, the
project relies on three major functional
principles: Two silo buildings to conserve the
document collections, served by a central
gallery with natural light, secured by an
enveloping skin bringing together all the
technical requirements on the periphery.
From the point of view of both implementation
and architectural expression, the extension
works in continuity with Perrault’s building.
Again taking metal as the sole material, the
extension is covered in veined stainless
steel; its brightness contrasts with the
dullness of the original aluminum.