Constant Springs Residence

PrizeWinner in Architectural Design / Residential Architecture
Firm LocationAustin, United States
CompanyAlterstudio Architecture
Lead Architectsee team members
Design TeamKevin Alter, Ernesto Cragnolino, Tim Whitehill, Joseph Boyle

The Constant Springs Residence, oriented to
take advantage of an unexpected escarpment,
creek and views at the rear of the property,
presented a family of four the opportunity to
live simultaneously in the center of the city
and in an isolated refuge.

An unmitigated roof defines a precinct for
living and creates continuity throughout the
property while a delicate custom-glazed window
wall, accentuated by monolithic corner
glazing, connects the interior to the
outdoors. Inhabitation is defined between a
lush front courtyard and a dynamic expanse of
nature behind.

The ubiquitous Cedar ceiling opens to allow a
magnificent live oak with an unusually tall
trunk to pass through while a second opening
invites light and rain deep into the center of
the house. The house emphasizes a dynamic
spatial sequence while at the same time
creates an abstract backdrop for the
serendipity of light, reflection, circumstance
and view.

Inside, a rich palette of materials, furniture
and detailed cabinetry add finesse and offer
points of stasis to the compelling and
omnipresent out-of-doors. A straight-grain,
Western Red Cedar ceiling, Calacatta Lincoln
marble counter tops, gray Leuders limestone,
and a custom steel-and-White Oak entry door
demonstrate great constructional aplomb and
detail.