House Noir

Prize Winner in Architectural Design / Residential Architecture
Firm LocationLos Angeles, United States
CompanyLorcan O'herlihy Architects
Lead DesignerLorcan O'Herlihy

Situated on one of the last undeveloped oceanfront lots along the iconic Pacific Coast Highway in Malibu, BHN maximizes the site potential while creatively conforming to local building envelope restrictions. Strategically placed openings on all facades expand upon the prominent views, providing views from and natural light to all interior spaces. Standing seam painted aluminum siding folds up from the street façade and over the roof line to the roof deck, creating a seamless transition between wall and roof. A central open staircase with perforated metal treads and risers allow natural light to filter down from roof deck level through the core of the house, unifying each level with glass or stainless steel cable mesh railings to maintain openness. An open floor plan at the first level is accented by the floating stair The site is slightly trapezoidal in shape, providing a rare opportunity for views down the coast from the interior of the house. Angled balconies at the first and second levels are accessed by floor to ceiling sliding doors, amplifying the indoor-outdoor living experience. The master bedroom suite opens to the wide ocean views, while the double height guest bedroom suite frames hillside views above the street, maintaining privacy.