Musee d’art de Nantes

PrizeWinner in Architectural Design / Restoration & Renovation, Winner in Interior Design / Exhibition
Firm LocationLondon, United Kingdom
CompanyStanton Williams
Design TeamContractor: Bouygues Bâtiment Grand Ouest Cost Consultant: ARTELIA Structural & Envelope Engineer: RFR& SEPIA Services Engineer: Max Fordham & GEFI Fire Safety: Casso & Associés Signage/Graphics: Cartlidge Levene Approved inspector & CDM Coordinator: VERITAS OPC: E2CT
ClientVille de Nantes and Nantes Métropole

The Musee d’art de Nantes opened to the
public in June 2017 after a major
transformation by British architects Stanton
Williams, transforming the existing Musée de
Beaux-Arts into a democratic and welcoming
contemporary museum open to the City and its
people.
The project includes: the renovation of the
existing ‘Palais’ building and links to the
17th Century Chapelle de l'Oratoire; the
addition of the ‘Cube’ extension, to house
contemporary art collections; a new
documentation and graphic arts centre; the
creation of a basement which has been
excavated under the museum providing new
teaching spaces, an auditorium, restoration
and conservation workshops, and an exhibition
room known as the Salle Blanche. The old and
new buildings all sit around a new a
sculpture garden and the ‘Cours Jules Dupré’
walkway.
Stanton Williams design aims to transform the
image of the quarter itself and open up the
Museum to the public, creating a coherent
cultural and architectural journey that
fulfils the need to unify several disparate
buildings. Stanton Williams has brought a
unique sense of architectural coherence to
this project through a single, holistic
design process, which included museum layout,
architecture, landscaping, and graphic
identity in collaboration with Cartlidge Levene.