BUILDING FOR NEW NORVENTO HEADQUARTER

PrizeWinner in Architectural Design / Other Architecture
Firm LocationPamplona, Spain
CompanyMangado Y Asociados S.L.
Lead ArchitectFRANCISCO MANGADO
Design TeamARCHITECTURE: Sergio Helguera I Jose M. Gastaldo I Luis Alves I Eduardo Ruiz I Angel Martinez I Paula Juango. arqs. QUANTITY SURVEYOR: Ramón Fernández STRUCTURAL ENGINEERS: IDI Ingenieros. INSTALLATIONS ENGINEERING: NORVENTO ENERXIA S.L. ENERGY-EFFICIENCY ENGINEERING: NORVENTO ENERXIA S.L. ENERGY CONCEPT: NORVENTO ENERXIA S.L. LIGHTING: NORVENTO ENERXIA S.L.
ClientNORVENTO ENERXIA S.L.

Norvento’s Research Center is located between
an industrial enclave and a forest, close to
the city of Lugo. The form of the building is
open to the forest and in a continuum with it,
capitalizing on all the attributes that the
woods can contribute to the architecture. The
project is based on a reflection about the
office type and proposes a new manner of
working and researching. The workplace must
have a certain ‘domesticity,' a place which is
not defined, but in daily reinvention, through
interaction with users. The floor plan
presents areas stretching on and becoming part
of the park, in order to structure each
department in an autonomous way, enabling
programs to be enlarged in the future. A key
objective is to create an image that is easy
to recognize, coherent with the attitude of
the firm Norvento.
The choice of a clearly ‘domestic’ two-pitched
section, gives the objectives a built reality,
with various heights, forming a rich
longitudinal shape.
Eucalyptus wood is used for all the facades.
This material, commonly used in Galicia for
making paper pulp, has been exploited in new
technical applications, that can be further
developed in the future.