Telegraf 7

Prize Winner in Architectural Design / Heritage Architecture
Firm LocationAustria , Austria
CompanyBEHF Ebner Hasenauer Ferenczy ZT GmbH
Lead DesignerBEHF Ebner Hasenauer Ferenczy ZT GmbH
Design TeamArmin Ebner Ramin Maschayechi Ingo Hartmann Ellen Gehrke Samuel Netocny

Telegraf 7: Conversion by BEHF Architects After spending the last decades in a deep sleep, a telegraph office under a preservation order which was built in the 19th century was converted into a contemporary office building. Two halls with particularly high ceilings on the main floor represent the heart of this architectural project. The centre of the architectural concept are two minimalistic glass boxes that serve as work space and seem to be detached from the existing historical inventory, looking like large pieces of furniture: A room-in-room construction, which was placed into the opulent telegraph halls featuring stuccos restored true to original, and colourful wall paintings. The room itself is a great highlight. In the glass boxes, there are office spaces and conference rooms. On their upper surface, you find a neutral, multi-purpose event area which can be used as an open-plan office, for instance. From there, bridges go through listed walls and lead to service rooms that are available to everyone who works in the two main halls. Both the design concept and the lighting concept follow the principle of drawing attention to the historical substance as precisely as possible. In doing so, the basic motif of blurring boundaries always prevails