house for 4 generations

PrizeWinner in Interior Design / Houses Interior
Firm LocationTokyo, Japan
CompanyTomomi Kito Architect & Associates
Lead Architecttomomi kito
Design TeamStructural designer: Building Structure Institute Technical adviser: Yutaka Misawa Lighting adviser: Kanae Hagiwara
Clientprivate client

This is the interior renovation of the
existing house in Tokyo designed for
accommodating 4 generations of family
members. The house was built approximately
40 years ago.
While the daily behaviour patterns of the
family members is different, creating a
space to promote connection between all
generations was a major focus. Also, it was
essential to improve the quality of the
interaction of space and enhancement of
introduction of natural daylight and
ventilation into spaces.
Having above in mind, the shared spaces were
designed in each floor to promote the
connection of the generations, and each
space was carefully arranged in accordance
with the existing widows to take full
advantage of daylight and ventilation
At the same time, the reinforcement and
optimization of the existing structure were
studied. As a result, some columns were
deemed redundant and removed - providing an
opportunity to create flexible open spaces.
The ceiling of the shared space on the
second floor is catenary shaped - enhancing
a natural connection to the outside and
maximizing the diffusion of the daylight.
This ceiling gently envelopes all 4
generations who ultimately enjoy living in a
space abundant of natural daylight and
ventilation.