Mirrorhouse

PrizeWinner in Architectural Design / Residential Architecture
Firm LocationLos Angeles, United States
CompanyXTEN Architecture

The Mirrorhouse is perched in the hills of LA,
located in the Trousdale Estates of Beverly
Hills with an incredible view extending from
Downtown LA to the Pacific Ocean.
The project is an exercise in restraint with a
very straightforward goal: to create a simple,
rational house that accentuates and amplifies
the connection to the exterior – celebrating
the unique lifestyle that Los Angeles
provides.
The floor plan is developed around five offset
volumes, enclosing the private spaces of the
house. The negative space created by these
volumes becomes the main living spaces and
circulation, providing a free flowing indoor-
outdoor living area that opens to the
landscape and views in every direction - the
entry garden and fountain to the east, a
courtyard and reflecting pool to the west, an
outdoor garden to the north, and an infinity
edge pool reflecting the views of the city
grid to the south. A high roof rests gently
upon the five volumes, which are separated by
floor to ceiling glazing and sliding glass
doors that pocket away to provide an
uninterrupted connection between the interior
and exterior.