Faber Headquarters

PrizeWinner in Architectural Design / Industrial Buildings
Firm LocationUdine, Italy
CompanyGeza Gri E Zucchi Architetti Associati
Design TeamPiero Zucchi Stefano Gri
ClientFaber Industrie S.p.a.

The new headquarters of Faber Industrie are located at a
boundary between an industrial area and farmland, and
hence belong to both the industrial and the natural
landscape.
The building is designed to “bring the two landscapes
inside” and it consists of two shifted longitudinal
volumes linked by an entrance hall.
The notion of “double” permeates the whole design
process. It is mirrored in the section, that is two “S”
shapes, having the corridor/office plan inverted on the
two levels: one totally blind side and one totally open
side are overlapped, giving way to radically shifting
open/closed fronts.
The building is covered in a ventilated “skin” made of two
materials, i.e. black concrete and black glass.
The prefabricated concrete walls and the glazed front
cells alike are horizontal. All elements are connected with
the same method, i.e. 20 millimetres wide open joints.
This gap element governs all installations of the front
parts, groundline and skyline, horizontal and vertical
separations, change in materials, and corner solutions.
The black skin of Faber building is a product of the
designers’ research on abstraction. Although the building
is about 100 metres long, it looks “small” as compared to
other huge industrial plants.