The Attic -- Flamingo Shanghai Office

PrizeWinner in Interior Design / Workplaces, Interior Design of the Year
Firm LocationShanghai, China
CompanyNeri&hu Design and Research Office
Lead ArchitectLyndon Neri & Rossana Hu
Design Team

In our imaginations and memories, the attic
is an oft forgotten space, a space of
contradictions and possibilities, both dark
and light, intimate and vast, daunting and
comforting. Neri&Hu’s renovation of an
industrial roof space in Shanghai into
offices for creative agency Flamingo are
inspired by these very paradoxical and
enigmatic notions of the attic. Essentially a
flat roof converted to occupiable space with
the addition of a steel A-frame structure,
the design intent was to exaggerate and
enhance the experience of the existing
condition, that is, of occupying the space
within the eaves of a roof—like an attic. The
insertion of house-like volumes into a
landscape of concrete platforms breaks down
the homogenous space, such that the roof is
not just a singular element, but can be
experienced on multiple levels, from various
vantage points and on various scales. Through
carefully crafted openings and layered
materials, each enclosure becomes a viewing
mechanism, a filter through which we examine
others as we examine ourselves.