Barangaroo Reserve

PrizeWinner in Landscape Architecture / Public, Winner in Landscape Architecture / Large Scale Landscape Projects, Landscape Design of the Year
Firm LocationBerkeley, United States
CompanyPWP Landscape Architecture
Lead ArchitectLead Designer: PWP Landscape Architecture
Design TeamGeneral Contractor: Lend Lease, Sydney, Australia Landscape Architect of Record with Lend Lease for Landscape Construction: Johnson Pilton Walker Architects Architect: WMK Quarry Operation and Chief Stone Mason: Troy Stratti Horticulturalist: Stuart Pittendrigh Soils Engineer: Simon Leake, SESL Australia Construction Observation: Tract Landscape Architects Civil and Structural Engineers: Robert Bird Group and Aurecon Hydraulic Engineer: Warren Smith and Partners Construction Management: Evans and Peck Marine Engineer: Hyder Consulting Geotechnical Engineer: Douglas Partners Traffic Engineer: Halcrow Lighting Engineer: Webb Australia Group Wayfinding and Signage: Emery Studio Historic Interpretation: Judith Rintoul History and Arts: Peter Emmett Landscape Contractor: Regal Innovations Plant Procurement Nursery: Andreasens Green
ClientBarangaroo Delivery Authority

Named for an influential Aboriginal woman of colonial Sydney,
Barangaroo is a globally-significant, 22-hectare waterfront
renewal project that redefines Sydney Harbour and its Central
Business District. Barangaroo Reserve was the first phase in the
3-district precinct to open. The project re-creates “Millers
Point” headland in its original location by transforming a
concrete container port into a naturalistic park with over
75,000 plantings native to the Sydney region. Guided by
historical maps and paintings, the design of the headland
includes a foreshore of 10,000 sandstone blocks excavated
directly from the site. Walking and bicycle pathways separated
by the “1836 Wall” symbolically mark the original precolonial
shoreline. Barangaroo Reserve is carbon-neutral, water-positive,
and committed to creating zero waste. Selected as a Clinton
Global Initiative, One Planet Living, and C40 Climate Positive
development, the project recycled all existing materials onsite
to form the headland. Hidden beneath the artificial headland,
the “Cutaway” is a massive void formed through the sandstone
excavation operations to host art exhibits, performances, and a
future Aboriginal Cultural Center. Barangaroo Reserve transforms
a huge expanse of empty concrete into humane, usable space,
marking the transformation of an industrialized site into a
modern reinvention of its more sustainable past.