Centro Pastoral de Moscavide

PrizeWinner in Architectural Design / Institutional Architecture
Firm LocationLisboa, Portugal
CompanyPlano Humano Arquitectos
Lead ArchitectPedro Miguel Ferreira & Helena Lucas Vieira
Design TeamArchitects: Pedro Miguel Ferreira, Helena Lucas Vieira, Ana Figueiredo, David Raquel, Margarida Marques, Manuel Dinis, Yara dos Santos, Vanessa Ferrão | Intern: Nuno Roque | Engineering: Luis Reis, Ana Henriques, Hermano Henriques, Nuno Santos, Ana Silva, Armando Venâncio, Sérgio Oliveira.
ClientParóquia de Santo António de Moscavide

The Pastoral Center of Moscavide is composed
by a set of facilities that include catechesis
rooms, funeral chapels, and the parish
residence, and these needs.
Conceptually, we projected an extremely simple
volume in articulation with the adjacent
church that is also somewhat monolithic.
However, the new building presents
contemporary details, namely in the materials
used, such as concrete, the white walls in the
space volumetry, and the connection of the
building with the surrounding natural light,
which was a constant throughout the project.
The differential use of in-house, spaces, due
to their different valences, dictated the
programmatic display that progressed from more
public to more private spaces, leaving behind,
in a more isolated and introspective
environment, the access to the funeral
chapels.
The sunlight shines onto the resurrection
chapels and create a clear analogy with the
liturgical passage they witness,
characterizing space and emboldening the
moment. The slender lamellae lining the entire
facade dematerialize and soften its austere
volume, providing a spiritual and incorporeal
atmosphere, whereas in the interior, they
deliver a sensation of shelter and
introspection while enjoying the view and all
available light.
The final result is a simple, clean, authentic
building in terms of materiality, that results
in a very graphic building.