SFS Residence

Prize Winner in Architectural Design / Green architecture
Firm LocationVarna, Bulgaria
CompanySTARH
Lead DesignerSvetoslav Stanislavov
Design TeamIva Kostova, Dimitar Katsarov, Radostina Petkova, Georgi Pasev, Hristo Dushev

SFS Residence (Sea Forest Stone) is situated in the recreational area of Varna, Bulgaria, near The Black Sea in a plot with a considerable west to east downhill in a virgin landscape, with valuable tree species and natural rock formations. The biggest challenge was to design a contemporary, organic building which fits harmonically in the context of the environment, to look light, airy and unobtrusive, to work with all the elements of the landscape without dominating itself. The building is designed in a long rectangular shape, situated on the top west of the hill. SFS have 5 over ground residential floors and one semi-underground parking floor. Each floor has 7 apartments, divided in two entrances. The apartments have orthogonal shape with area from 55 do 118 sq.m. All of them have favorable geographic position and sea view. The loggias and the large windows provide maximum contact with nature and the sea. The design of the building follows the clear lines of the floor plans, forming a parallelepiped with volumes taken away from the corners and the middle sections. Two materials are used in the facade - glass and Finnish ThermoWood, blending the building in with the surrounding environment.