Lockeport Beach House

PrizeWinner in Architectural Design / Green architecture
Firm LocationToronto, Canada
CompanyNova Tayona Architects
Lead ArchitectNova Tayona
Design TeamRachel Law, Michelle Martinez
Clientwitheld

Within a protected cove along the South Shore
of Nova Scotia, at the end of a stretch of
sand, a river empties out into the sea. Time
and tides have created a one-kilometer
forested sandbar on which this beach house
sits.

Approaching the 3 acre site is a journey
between a salt marsh to the north-west and
the forested-sandbar to the south-east. Along
that journey, the beach is never in view, and
so, this house is an oxymoron. Despite its
dramatic coastal location, the clients were
also drawn to the internal, cozy character of
the site.
Scraggly spruce trees covered in Old Man’s
Beard are very particular to this landscape
and thrive in the 10 cm of shallow soil here.
The trees shelter the site from the openness
of the beach and defend against sandbank
erosion.

Protecting the sandbank, and the clients’
appreciation of hearing the ocean, but not
seeing it were starting points for siting
strategy. They did not want their new house
to be on display from the beach, and so the
design response resists the obvious urge to
expose the house to the beach, and celebrates
the property as a site within a larger site
of unspoiled coastline.