Cannon House

PrizeWinner in Architectural Design / Residential Architecture
Firm LocationBeirut, Lebanon
CompanyDomaine Public Architects
Lead ArchitectKarim Fakhry
Design TeamRami Khoueiry Jean Nmeir

A client’s desire for an expansive outdoor
program allows for contextual integration
within its larger site, while maximizing the
benefits of potential environmental
strategies. By elevating all primary
functions, the ground floor is liberated from
all construction. It is transformed into an
expansive lush garden, an extension of the
Mexican jungle. The terrain is left almost
untouched, accommodating the various gardens
desired by the client. The elevated program is
punctuated by a series of small courtyards,
where coconut trees mimic the surrounding
flora. Natural shading, rain protection and
natural ventilation are hence maximized. The
courtyards allow for passive cooling by
capitalizing on the differential air pressure.
Additionally the positioning of windows within
the house complements the passive cooling
strategies. The courtyards also divide the
public, private and service components. This
programmatic differentiation enables a unique
varied visual experience from the different
parts of the house.