Sæter Terrasse

PrizeWinner in Architectural Design / Residential Architecture
Firm LocationOslo, Norway
CompanyA-lab
Design TeamErik Olav Marstein Odd Klev Luis Fonseca
ClientSolon Eiendom AS and Stolt Utvikling AS

A-lab has designed a new residential building
in Oslo. “Sæter Terrasse” consists of 34
apartments in a new building approximately
6500 m2 total with 4500 m2 over ground. This
residential building is situated in the
borough of Nordstrand in the eastern part of
Oslo. The plot has very good daylight
conditions and view of the Oslofjord.
The building consists of volumes and stories
that adjust to different contexts and
scale/density. By varying the distance of the
vertical facades from the regulated building
line towards the main road Ekebergveien the
façade creates different vertical levels that
bring down the overall scale of the building
and creates a series of different private
outdoor areas.
The main façade materials are Alutile sandwich
metal plates that allow for precise detailing
and “pre-bent” corners for a continuous
precise use of the same material. The aluminum
metal coating is slightly matt and reflects
very well the shifting and often intense light
conditions of the Nordic summer and winter,
allowing the facades to reflect the dawn and
sunset colors which can vary from intense
pink, dark blue, warm golden as well as a matt
metallic sheen.