2021 AWARDS - WINNERS ANNOUNCED!

Hengqing Culture&Art Complex

PrizeWinner in Architectural Design / Mixed Use Architecture
Firm LocationShenzhen, China
Project locationHengqin New Area, Zhuhai, China
CompanySZAD/Atelier Apeiron/Yunchao Xu
Lead ArchitectYunchao Xu
Design TeamJiachuan Qi, Hongrui Liu, Kan Gao, Jianxuan Chen
Client Zhuhai Gree Construction Investment Co., Ltd.

We won the competition for a new mixed-use Civic Center in Hengqing next to Macao, to be built in 2019. The site is limited, located between a crowded housing area and an open green park. Instead of putting nine programs into a solid building, we adopt a strategy to create a “void” for the high-density urban context, while integrating a variety of programs into one complex and interweaving energetic lives. The main public space, found on the lower level, is composed of three giant arch caves, coated with wood and bamboo panels, in order to create a transparent and open living room for urban life.