2021 AWARDS - WINNERS ANNOUNCED!
Stéphane Brügger

Dow Planetarium Conversion

PrizeWinner in Architectural Design / Restoration & Renovation, Winner in Architectural Design / Educational Buildings
Firm LocationMontreal, Canada
Project locationMontreal, Canada
CompanyMenkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Lead ArchitectAnik Shooner
Design TeamLead designer: Jean-Pierre LeTourneux, architect / Project manager: Julie Morin, architect
ClientÉcole de technologie supérieure (ÉTS)

Now home to one of the largest technology company accelerators in Canada, the main architectural challenge was to find a way to bring light into a building designed and intended to be obscure, while preserving the memory of the place, etched into the imagination of Montrealers. The decision to develop the project around the concepts of revolution and the circular shape was decisive. Inspired by the perpetual movements of the universe, the former Dow Planetarium was transformed into an accelerator and source of inventions.