2023 AWARDS IS OPEN NOW
Gianni Antoniali

Z House

PrizeWinner in Architectural Design / Residential Architecture
Firm LocationUdine, Italy
CompanyGEZA Gri e Zucchi Architettura
Lead ArchitectStefano Gri, Piero Zucchi with Stefania Anzil
Design TeamTina Carletti, Elisa Mansutti, Marjana Dedaj

Z House is an alpine holiday home, a place to live an intense relationship with nature. The views determine the plan of the house: to the west, there is the entrance, with all the service volumes, to the east, a large living area looks towards the valley. From the outside, the house seems to "slip" on the inclined ground. From the inside, the volume of the living area is designed by an impressive exposed concrete roof, which follows the slanting of the two volumes with different heights. The house is characterized by an external "skin" made of wood acting as an element of solar control.