2021 AWARDS - WINNERS ANNOUNCED!

Underground bicycle parking Leidseplein, Amsterdam

Firm LocationAmsterdam, Netherlands
CompanyZJA
Lead ArchitectZJA
Design TeamBallast Nedam (contractor), Hans van Houwelingen (artist)
ClientThe municipality of Amsterdam

To increase the quality of life on the Leidseplein-square in Amsterdam and to make better use of the scarce public space, a bicycle parking has been constructed underneath the square. Bicycles are no longer parked at street level, allowing space for pedestrians and creating a renewed meeting place for the city. 40 bronze lizards, a work of art, are integrated in the design of this parking and the park. Along with the reconstructed bridge over the Lijnbaans-canal, in the characteristic style of the Amsterdam School, this is a leading visual element in the design of the parking and its entrance.