2023 AWARDS IS OPEN NOW
Front facade derived from the shadow restriction/Yunagi Miki

Navy Box

PrizeHonorable Mention in Architectural Design / Residential Architecture - Single Family
Firm Location, Japan
CompanyHoribe Associates
Lead ArchitectNaoko Horibe
Design TeamShunya Takahashi tectonic studio

This residential project for a family of four is built on an 85m² site with strict regulations and contains a covered garage and courtyard. By taking this exterior space as the central axis, the surrounding interior spaces were arranged. We gave form to interior spaces that hold reciprocal relationships in both the horizontal and vertical directions. We planted a tree in the courtyard, which blooms with vibrant yellow flowers. The tree slips in and out of view from the living room, bedroom, kitchen, bathroom, etc., giving one the sense of the four seasons and providing a charm to daily life.