2023 AWARDS IS OPEN NOW

Albers House

PrizeHonorable Mention in Architectural Design / Residential Architecture - Single Family
Firm LocationToronto, Canada
Project locationScarborough, Toronto, Ontario, Canada
CompanyAtelier RZLBD
Lead ArchitectReza Aliabadi (RZLBD)
Design TeamArchitect: Atelier RZLBD // Project Team: Reza Aliabadi, James Chungwon Park // Structure: TEG Structures // Mechanical: Ramin Riahi // Construction Management: Maxamin Homes // Architectural Photography: Borzu Talaie
ClientAmelia Smith & Jay Lilge

Albers House is a renovation-addition project, in which the existing bungalow is fully renovated and a new second floor is added on top. The genesis of the design process was the square footprint and the existing, off-centered interior staircase to maintain. Inspired by the square—and Homage to the Square by Josef Albers, artistically—and complying with the zoning by-laws, the rational form for the new house was a stack of offset square volumes, radiating from the central shaft containing the staircase, the void, and the large square skylight.