2022 WINNERS ANNOUNCED
An airy main space provides flexibility for a wide range of living activities (Photo: Boris Shiu)

The Roof House

PrizeHonorable Mention in Architectural Design / Restoration & Renovation
Firm LocationBeijing, China
Company过半儿 guò bàn ér
Lead ArchitectChristian Taeubert
Design TeamSun Min, Christian Taeubert, 岳文博,马诗瑜
Clientconfidential

guò bàn ér adds natural daylight and comfort to an ordinary rural house. Located 60 km north of Beijing, the architects were given the task of adding an extension to a vacant rural house. By extending the roof slope of the existing dwelling, they constructed an additional 120 sqm of living area. "We focused on creating high-quality living spaces that we can realize on a budget. We would like to offer models for a fitting transformation in the context of rural areas. We don't want to recall villa typologies that stay empty shells; they have become all but too present outside of Beijing."