2023 AWARDS IS OPEN NOW

Haus Nordlicht

PrizeHonorable Mention in Architectural Design / Residential Architecture - Single Family
Firm LocationPassau, Germany
Project locationWaldkirchen, Germany
CompanyFACE
Lead ArchitectFlorian Schaetz
Design TeamAstrid Mayadinta
Clientprivate

The stonemason bungalow is cast in concrete. Located in the rolling hills of the Bavarian Forest, the monolithic house responds with a cantilevering roof against the line on the horizon. The interplay of solid structure and void spaces creates wide openings framing light falling though the forest. A massive dormer offering magnificent views to the west sets a striking accent. 60cm thick walls constructed of thermal insulated lightweight concrete incorporate the arts and craft work of local carpentry. Wth a 14cm thick CLT roof the construction creates a pleasant indoor climate for all seasons.